SF-Marin Food Bank, Marin Welcome Center

Client
  • SF-Marin Food Bank

A new building restricted the food bank’s ability to display their identity on the building exterior. This made it crucial that a sense of place was created on the interior of the building to create moments that volunteers would want to document and share on social media.

They wanted the space to be educational and inspirational to the hundreds of volunteers who come through the space weekly and also host existing and potential donors to see the impact that their contributions make.

The Challenge

SFMFB feel strongly that visitors understand that food insecurity impacts individuals from all walks of life. They wanted the design of the facility to educate visitors so that they understood that the people they come into contact with on a daily basis may be facing food insecurity.

Photo Credit: Bruce Damonte and SF-Marin Food Bank

The project is located in a nondescript office park. The design of the graphics inside convey a strong identity, activate the space and encourage visitors to take action.

Photo Credit: Bruce Damonte

Within the Welcome Center, volunteers receive an orientation before their shift begins. The message “End Hunger Together” frames the monitors, with testimonial panels flanking either end.

Photo Credit: Bruce Damonte

Within the Welcome Center, volunteers receive an orientation before their shift begins. The message “End Hunger Together” frames the monitors, with testimonial panels flanking either end.

Image Credit: Design Team

All furniture elements in the visitor center were designed to be unique to the Food Bank and part of their welcoming visual vocabulary.

Photo Credit: Bruce Damonte

The Welcome Center for the Food Bank is intended to create empathy, understanding and dignity for the people it serves.

Photo Credit: Bruce Damonte

Testimonials of hunger are located throughout the space. They include portraits and individual stories.

Photo Credit: Bruce Damonte

Stools were designed for visitors to sit on during their orientation and then flipped over and carried to their volunteer area to store a coat, backpack, etc.

Slideshow

SF-Marin Food Bank, Marin Welcome Center

Large scale graphic elements are present throughout the warehouse area of the facility. “Food for All” is prominently displayed in the Dry Storage area where volunteers begin their shift.

The project is located in a nondescript office park. The design of the graphics inside convey a strong identity, activate the space and encourage visitors to take action.

Within the Welcome Center, volunteers receive an orientation before their shift begins. The message “End Hunger Together” frames the monitors, with testimonial panels flanking either end.

Elements in the warehouse – wood pallets, crates, and stenciling – informed the design and contributed to the creation of a modest, but positive space.

All furniture elements in the visitor center were designed to be unique to the Food Bank and part of their welcoming visual vocabulary.

The Welcome Center for the Food Bank is intended to create empathy, understanding and dignity for the people it serves.

Testimonials of hunger are located throughout the space. They include portraits and individual stories.

Stools were designed for visitors to sit on during their orientation and then flipped over and carried to their volunteer area to store a coat, backpack, etc.